Den anden gruppe af sager kaldes erhvervssygdomme. Disse sager er karakteriseret ved, at skaderne udvikler sig over tid, og er forårsaget af arbejdets art. De typiske sager omfatter slidskader af ryg eller bevægeapparatet efter mange års hårdt fysisk arbejde.
Erhvervssygdomme behøver dog ikke være forårsaget af hårdt arbejde, men kan også skyldes repetitivt arbejde med mange håndteringer/arbejdsfunktioner- f.eks. ved et transportbånd.
Der findes en liste over erhvervssygdomme, som kan anerkendes. Det er vigtigt at forstå, at det ikke i sig selv er tilstrækkeligt til anerkendelse, at lidelsen står på listen, der skal herudover opfyldes en række andre betingelser, da påvirkningen fra arbejdet ud fra en lægefaglig vurdering, skal kunne have medført lidelsen. Det betyder, at der typisk er krav om, at man skal have arbejdet et vist antal år som minimum og med en vis belastning. De enkelte kriterier afhænger af, hvilken lidelse der er tale om.
Det er også en betingelse, at lidelsen opstår og dokumenteres, inden arbejdet ophører f.eks. ved sygemelding.
Hvis lidelsen ikke fremgår af sygdomsfortegnelsen, er det stadig muligt at få anerkendt enkelttilfælde af sygdomme, hvis der er en klar sammenhæng mellem lidelsen og arbejdet, eller der er generel viden/evidens, der taler for, at lidelsen er betinget af arbejdet. Der skal være en såkaldt overvejende grad af sandsynlighed for årsagssammenhængen mellem arbejdet og lidelsen.
Disse sager vil blive forelagt det såkaldte Erhvervssygdomsudvalg.